Tarte Tatin
A Tatin nővérek híres tortája, avagy francia karamellás almatorta. A történet szerint az 1800-as években az egyik Tatin lány elfelejtett tésztát rakni az almatorta alá nagy sietségében, így az végül a tészta torta tetejére került fel. Bárhogy is volt, a torta nagyon jó találmány, egyszerű, házias almás sütemény, de akár egy partin, baráti, családi összejövetelen is megállja a helyét.
Hozzávalók
- 100 g cukor
- 2 ek víz
- 100 g vaj
- 6 db alma negyedekre, nagyobb darabokra vágva
- fél tk őrölt fahéj
- kb. 1 ek citromlé
- kb. 200 g leveles tészta
Tarte Tatin recept
- Az almákat pucoljuk meg, vágjuk négybe, majd locsoljuk meg a citromlével, hogy nem barnuljon be.
- A cukrot a vízzel kezdjük el közepes lángon melegíteni egy sütőbe is tehető kb. 20-25 cm-es serpenyőben. A legjobb, ha levehető a serpenyő nyele.
- A karamellt ne kevergessük, csak rázzuk meg néhányszor, ha már aranybarna, adjuk hozzá a kockákra vágott hideg vajat.
- Melegítsük addig, míg a cukor újra elolvad, majd szép szorosan rakjuk ki a serpenyőt almákkal.
- Szórjuk meg az almákat fahéjjal, majd alacsony lángon főzzük őket 10-15 percig, míg a leve nagyjából elforr, és az almák megpuhulnak.
- A leveles tésztából vágjunk ki egy kört, ami kicsivel nagyobb mint a serpenyő.
- Ha az almák megfőttek, tegyük a tetejükre a tésztát, és sűrűn szurkáljuk meg villával vagy késsel.
- Toljuk a tarte tatin-t 190 fokos előmelegített sütőbe 30 percre.
- Ha a teteje enyhén barnára sült, vegyük ki, hagyjuk néhány percet hűlni, majd helyezzünk rá egy lapos tányért, tálcát, és fordítsuk meg. Langyosan fogyasszuk.
A tarte Tatin tálalása
A tarte Tanin szerintem langyosan a legfinomabb, de hidegen is isteni. Másnap már könnyebb szeletelni és addigra a karamell is megszilárdul.