Tarte Tatin

Tarte Tatin

A Tatin nővérek híres tortája, avagy francia karamellás almatorta. A történet szerint az 1800-as években az egyik Tatin lány elfelejtett tésztát rakni az almatorta alá nagy sietségében, így az végül a tészta torta tetejére került fel. Bárhogy is volt, a torta nagyon jó találmány, egyszerű, házias almás sütemény, de akár egy partin, baráti, családi összejövetelen is megállja a helyét.

Hozzávalók

  • 100 g cukor
  • 2 ek víz
  • 100 g vaj
  • 6 db alma negyedekre, nagyobb darabokra vágva
  • fél tk őrölt fahéj
  • kb. 1 ek citromlé
  • kb. 200 g leveles tészta

Tarte Tatin recept

  1. Az almákat pucoljuk meg, vágjuk négybe, majd locsoljuk meg a citromlével, hogy nem barnuljon be.
  2. tarte tatin

  3. A cukrot a vízzel kezdjük el közepes lángon melegíteni egy sütőbe is tehető kb. 20-25 cm-es serpenyőben. A legjobb, ha levehető a serpenyő nyele.
  4. A karamellt ne kevergessük, csak rázzuk meg néhányszor, ha már aranybarna, adjuk hozzá a kockákra vágott hideg vajat.
  5. tarte tatin

  6. Melegítsük addig, míg a cukor újra elolvad, majd szép szorosan rakjuk ki a serpenyőt almákkal.
  7. tarte tatin

  8. Szórjuk meg az almákat fahéjjal, majd alacsony lángon főzzük őket 10-15 percig, míg a leve nagyjából elforr, és az almák megpuhulnak.
  9. tarte tatin

  10. A leveles tésztából vágjunk ki egy kört, ami kicsivel nagyobb mint a serpenyő.
  11. Ha az almák megfőttek, tegyük a tetejükre a tésztát, és sűrűn szurkáljuk meg villával vagy késsel.
  12. tarte tatin

  13. Toljuk a tarte tatin-t 190 fokos előmelegített sütőbe 30 percre.
  14. tarte tatin

  15. Ha a teteje enyhén barnára sült, vegyük ki, hagyjuk néhány percet hűlni, majd helyezzünk rá egy lapos tányért, tálcát, és fordítsuk meg. Langyosan fogyasszuk.
  16. tarte tatin

A tarte Tatin tálalása

A tarte Tanin szerintem langyosan a legfinomabb, de hidegen is isteni. Másnap már könnyebb szeletelni és addigra a karamell is megszilárdul.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük