Levendulás keksz
A levendula szezonban mindenképp próbáljátok ki ezt a levendulás kekszet! Szedd magad levendula mezőn meg is szedhetjük hozzá a levendulát. Ha ilyen mennyiséget használunk a levendulából, az íze nem lesz túl intenzív, nagyon finom, ráadásul a perc pár perc alatt elkészül.
Hozzávalók
- 150 g liszt
- 100 g hideg vaj
- 75 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 púpozott teáskanál levendulavirág
- 1 csipet só
Levendulás keksz recept
- A vajat kisebb kockára vágjuk, hogy könnyebben elkeveredjen a liszttel.
- A levendula száráról leszedegetjük a virágokat.
- A levendulás keksz tésztájának hozzávalóit összegyúrjuk, a levendulát is hozzáadjuk.
- A tésztát legalább egy órára hűtőbe tesszük folpackba csomagolva, hogy kicsit visszakeményedjen és formázható legyen.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tésztából diónyi golyókat formázunk, majd én egy lisztezett kekszpecséttel kilapítottam őket, ha nincs pecsétünk, az sem baj, akkor a tésztát nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra, és szaggassuk ki egy pogácsa szaggatóval.
- A kekszeket tegyük a sütőbe 10 percre. Ha az aljuk kicsit megbarnult, akkor már jók is. Melegen még puhábbak, de ha kihűlnek, ropogósak lesznek. Kávéhoz nagyon finom, ebből a tésztamennyiségből kb. 20 db kis keksz lesz.
A levendulás keksz tárolása
A levendulás keksz jó pár napig eláll, bár nálunk sosem maradt még belőle másnapra. 🙂 Fém dobozban hosszú ideig eltartható.