Meggyes clafoutis

Meggyes clafoutis

A clafoutis egy francia édessség, nagyon egyszerű, családi desszert, amely nem a legszebb, de annál finomabb.

Nagyon gyorsan elkészíthető, ha hirtelen valami édesre vágyunk, a clafoutis jó választás. Én palacsinta pitének nevezném, a tésztája palacsintatészta szerű, a kinézete mint egy pitéjé. Tehetünk bele bármiylen gyümölcsöt meggyet, cseresznyét, epret, málnát, ami éppen van otthon és a fagyasztott is megteszi, csak olvasszuk ki előtte és kicsit nyomjuk ki a levét. Persze a frissen szedett gyümiből sokkal finomabb.

Hozzávalóm egy kb. 25 cm-es piteformához:

  • 4 egész tojás
  • 110 g cukor
  • 4 dl tej
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 120 g liszt
  • fél kk. sütőpor
  • 400 g meggy vagy más gyümi
  • 1 kevéske vaj a piteforma kikenéséhez

A meggyes clafoutis elkészítése:

  1. A cukrot (vaníliásat is) a tojással kézi habverővel jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejet.
  2. Egy másik tálban átszitáljuk a lisztet és a sütőport, elkeverjük.
  3. A tejes keverékből egy keveset adunk a liszteshez, elkeverjük, majd 2 részletben hozzáadjuk az egészet, simára keverjük. Ha így dolgozunk, nem lesznek lisztcsomók, de ha mégis, botmixerrel megszüntethetjük a problémát. 🙂
  4. Egy piteformát kivajazunk, a tésztát beletöltjük.
  5. A meggyel megszórjuk a tészta tetejét.
  1. Hideg sütőbe toljuk, vigyázzunk nehogy kilötyköljük, velem már megtörtént. 🙂 Hiszen a tészta nagyon híg.
  2. 180 fokon 35 percig sütjük, míg a teteje kicsit meg nem barnul. A sütőben a pite megemelkedik, felfújódik. Ne ijedjünk meg, ha kivesszük, lelapul.
  3. Langyosan már szeletelhető. Ha nincs piteformánk, kapcsos tortaformában is süthető.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük