Meggyes clafoutis

A clafoutis egy francia édessség, nagyon egyszerű, családi desszert, amely nem a legszebb, de annál finomabb.
Nagyon gyorsan elkészíthető, ha hirtelen valami édesre vágyunk, a clafoutis jó választás. Én palacsinta pitének nevezném, a tésztája palacsintatészta szerű, a kinézete mint egy pitéjé. Tehetünk bele bármiylen gyümölcsöt meggyet, cseresznyét, epret, málnát, ami éppen van otthon és a fagyasztott is megteszi, csak olvasszuk ki előtte és kicsit nyomjuk ki a levét. Persze a frissen szedett gyümiből sokkal finomabb.
Hozzávalóm egy kb. 25 cm-es piteformához:
- 4 egész tojás
- 110 g cukor
- 4 dl tej
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 120 g liszt
- fél kk. sütőpor
- 400 g meggy vagy más gyümi
- 1 kevéske vaj a piteforma kikenéséhez
A meggyes clafoutis elkészítése:
- A cukrot (vaníliásat is) a tojással kézi habverővel jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejet.
- Egy másik tálban átszitáljuk a lisztet és a sütőport, elkeverjük.
- A tejes keverékből egy keveset adunk a liszteshez, elkeverjük, majd 2 részletben hozzáadjuk az egészet, simára keverjük. Ha így dolgozunk, nem lesznek lisztcsomók, de ha mégis, botmixerrel megszüntethetjük a problémát. 🙂
- Egy piteformát kivajazunk, a tésztát beletöltjük.
- A meggyel megszórjuk a tészta tetejét.

- Hideg sütőbe toljuk, vigyázzunk nehogy kilötyköljük, velem már megtörtént. 🙂 Hiszen a tészta nagyon híg.
- 180 fokon 35 percig sütjük, míg a teteje kicsit meg nem barnul. A sütőben a pite megemelkedik, felfújódik. Ne ijedjünk meg, ha kivesszük, lelapul.
- Langyosan már szeletelhető. Ha nincs piteformánk, kapcsos tortaformában is süthető.
