Panna cotta recept

A panna cotta a legjobb édesség a nyári kánikulában. Hideg, könnyű és az elkészítése is egyszerű, csak hagyni kell időt neki a hűtőben. 6 óra alatt köt meg a zselatin rendesen, érdemes előző este megcsinálni, ha vendégeknek készítjük.
A panna cotta hozzávalói 4 főre:
- 3 dl tej
- 3 dl tejszín (én most főzőt használtam, de a habtejszín még jobb)
- 10 dkg cukor
- 1 vanília kikapart magjai vgy vanília örlemény, esetleg Bourbon vaníliás cukor
- és 4 db lapzselatin ( Dr. Oetker)
Ennyi zselatinnal lesz tökéletes az állag. Szerintem a jó panna cotta titka a tökéletes állag. Akkor jó az állag, ha egyben marad, rezgős, lágy, de még nem gumis, kemény.
A tetejére friss eperlekvárból kanalaztam, amit egy kis citromlével dobtam fel. Passzol a savanykás íz a krémes, édes tejszínhez, szerintem eperrel, málnával a legfinomabb.
De frissen is készíthetjük a gyümölcsréteget a tetejére.
250 g epret felfőzünk 1-2 evőkanál cukorral vagy mézzel, majd meglocsoljuk egy kis citromlével, szétnyomkodjuk vagy pürésítjük és kész is.
A panna cotta elkészítése:
- Először a zselatint áztassuk be kb fél dl langyos vízbe.
- A tejet, tejszínt, cukrot és a vaníliát főzzük össze, mikor már gőzölög, adjuk hozzá a zselatint. Kevergessük, főzzök 1-2 percig.
- Majd az egészet szűrjük át, hogy ne kerüljenek bele zselatin darabok (ha maradtak).
- Töltsük a folyadékot 4 db szép pohárba, csatos üvegbe. Majd tegyük a hűtőbe 6 órára minimum.
- Ha lehültek és rezgősek, kanalazzuk rá a gyümölcsszószt.
