Medvehagymás pogácsa
Készítsük el húsvétra ezeket az isteni, leveles medvehagymás pogácsákat! Nagyon jól fog passzolni a sonka és a tojás mellé. Ha medvehagyma, akkor nekem arról a pogácsa ugrik be. Bár tudom rengetegféle étel készíthető medvehagymából, de nekem ez a kedvencem.
Hozzávalók 1,5 nagy tepsihez:
-
50 dkg finomliszt
-
1 ek. só
-
25 dkg vaj vagy margarin
-
1 tojás
-
170 g tejföl
-
0,5 dl tej
-
1 csipet cukor
-
2,5 dkg, fél kocka élesztő
-
10 kg puha vaj
-
1 kisebb csokor medvehagyma
- 1 felvert tojás a kenéshez
A medvehagymás pogácsa elkészítése:
Az élesztőt felfuttatom a tejben a kevés cukorral. Kb. 10 perc alatt kész.
Addig kimérem a többi hozzávalót egy nagyobb keverőtálban. A felfutott élesztőt a liszthez, vajhoz, sóhoz, tojáshoz és a tejfölhöz adjuk, és a robotgép dagasztókarjával kb. 10 perc alatt összekeverjük. Természetesen kézzel is dagaszthatjuk. Egy lágy, kissé nyúlós tésztát kapunk.
A tésztát egy fél órára letakarjuk, ezalatt elkészítjük a medvehagymás vajat.
A medvehagymát aprítógépbe tesszük, apróra vágjuk. Majd kikeverjük a puha vajjal. Fontos, hogy a vaj puha legyen, különben nem tudjuk összekeverni őket.
A tésztát fél óra után kinyújtjuk lisztezett deszkán kb. 3 mm-esre. Megkenjük a medvehagymás vajjal, majd hajtogatjuk. A vajnak csak a felét kenjük most rá!
A hajtogatás menete a következő: A tészta felső harmadát lehajtjuk, erre jön rá az alsó harmad. Majd ugyanez oldal irányba is. A hajtogatott pogácsáktól nem kell megijedni, igen, tény, hogy nem dobhatjuk össze őket 10 perc alatt, de míg a tészta kel, mi csinálhatjuk a dolgunkat. És hajtogatástól finom vajas, diétás 😀 és leveles lesz a pogácsa.
A hajtogatott tésztát letakarjuk, hagyjuk 30 percig pihenni. Majd még egyszer nyújtjuk, megkenjük, hajtogatjuk. 30 percig pihentetjük.
Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk a megvehagymás pogácsa tésztáját, kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval. Majd sütőpapíros tepsire tesszük a pogácsákat, és utoljára még hagyjuk 20-30 percig kelni, míg a sütő be nem melegszik 190 fokra. Kenjük le őket felvert tojással, mielőtt sütőbe toljuk őket.
Kb. 25-30 percig sütjük a medvehagymás pogácsákat, míg a tetejük egy kis színt kap.
Még másnap is finom, puha.