Creme brulée
A creme brulée azt jelenti égetett krém, egy lágy vaníliás krém, amelynek a tetejét roppanósra karamellizáljuk. Nagyon egyszerű édesség, mégis ebben a formában nagyon elegáns.
Az egyetlen nehézség talán, hogy kell hozzá egy cukrász fáklya vagy karamellizáló pisztoly, ami nem található meg minden háztartásban, de már ez is egyre több helyen kapható, és érdemes beszerezni, mert habcsókókat vagy akár a Rákóczi túrós tetejét is karamellizálhatjuk vele.
4 nagyobb formához:
- 4 tojás sárgája
- 2 dl habtejszín
- 175 ml tej
- 60 g cukor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 tk vanília kivonat
A szóráshoz a tetején:
- 4 ek barnacukor
A Creme brulée elkészítése:
- A tejet, a tejszínnel a cukorral és a vaníliával felmelegítjük egy lábosban. Nem kell forralni, ha már elolvad a cukor, lehúzhatjuk.
- A tojások sárgáját felverjük egy villával, kézi habverővel, majd óvatosan, nehogy rántotta legyen belőle, hozzáöntjük a tejszínes keveréket.
- Egy tepsit megtöltünk egy ujjnyi vízzel, a creme brulee formakat vagy szuflé formákat megtöltjük a krémmel. Majdnem tele. Ezek nagyobb formák, ha szuflé formát használunk, 6-7 forma megtelik ezzel a krém mennyiséggel.
- A sütőt előmelegíjük 160 fokra. A tepsit betoljuk 1 órára. Akkor jó, ha már remeg a krémek teteje.
- Ha készen van, hagyjuk kihűlni. Majd a tetejükre szórjunk 1-1 ek barna cukrot (fehér cukorral is működik).
- Egy cukrász fáklyával megkaramellizáljuk a cukrot, így a krém teteje roppanós lesz. A legjobb rész, mikor kiskanállal áttörjük a karamell burkot. A karamellizálást mindig tálalás előtt csináljuk! Mert hűtőbe téve a karamell már nem lesz olyan roppanós.
- Bogyós gyümikkel díszíthetjük.