Panna cotta recept

Panna cotta recept

A panna cotta a legjobb édesség a nyári kánikulában. Hideg, könnyű és az elkészítése is egyszerű, csak hagyni kell időt neki a hűtőben. 6 óra alatt köt meg a zselatin rendesen, érdemes előző este megcsinálni, ha vendégeknek készítjük.

A panna cotta hozzávalói 4 főre:

  • 3 dl tej
  • 3 dl tejszín (én most főzőt használtam, de a habtejszín még jobb)
  • 10 dkg cukor
  • 1 vanília kikapart magjai vgy vanília örlemény, esetleg Bourbon vaníliás cukor
  • és 4 db lapzselatin ( Dr. Oetker)

Ennyi zselatinnal lesz tökéletes az állag. Szerintem a jó panna cotta titka a tökéletes állag. Akkor jó az állag, ha egyben marad, rezgős, lágy, de még nem gumis, kemény.

A tetejére friss eperlekvárból kanalaztam, amit egy kis citromlével dobtam fel. Passzol a savanykás íz a krémes, édes tejszínhez, szerintem eperrel, málnával a legfinomabb.

De frissen is készíthetjük a gyümölcsréteget a tetejére.

250 g epret felfőzünk 1-2 evőkanál cukorral vagy mézzel, majd meglocsoljuk egy kis citromlével, szétnyomkodjuk vagy pürésítjük és kész is.

A panna cotta elkészítése:

  1. Először a zselatint áztassuk be kb fél dl langyos vízbe.
  2. A tejet, tejszínt, cukrot és a vaníliát főzzük össze, mikor már gőzölög, adjuk hozzá a zselatint. Kevergessük, főzzök 1-2 percig.
  3. Majd az egészet szűrjük át, hogy ne kerüljenek bele zselatin darabok (ha maradtak).
  4. Töltsük a folyadékot 4 db szép pohárba, csatos üvegbe. Majd tegyük a hűtőbe 6 órára minimum.
  5. Ha lehültek és rezgősek, kanalazzuk rá a gyümölcsszószt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük