Medvehagymás pogácsa

Medvehagymás pogácsa

Készítsük el húsvétra ezeket az  isteni, leveles medvehagymás pogácsákat! Nagyon jól fog passzolni a sonka és a tojás mellé. Ha medvehagyma, akkor nekem arról a pogácsa ugrik be. Bár tudom rengetegféle étel készíthető medvehagymából, de nekem ez a kedvencem.

Hozzávalók 1,5 nagy tepsihez:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 ek. só
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 170 g tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 1 csipet cukor
  • 2,5 dkg, fél kocka élesztő
  • 10 kg puha vaj
  • 1 kisebb csokor medvehagyma
  • 1 felvert tojás a kenéshez

A medvehagymás pogácsa elkészítése:

Az élesztőt felfuttatom a tejben a kevés cukorral. Kb. 10 perc alatt kész.

Addig kimérem a többi hozzávalót egy nagyobb keverőtálban. A felfutott élesztőt a liszthez, vajhoz, sóhoz, tojáshoz és a tejfölhöz adjuk, és a robotgép dagasztókarjával kb. 10 perc alatt összekeverjük. Természetesen kézzel is dagaszthatjuk. Egy lágy, kissé nyúlós tésztát kapunk.

medvehagymás pogácsa

A tésztát egy fél órára letakarjuk, ezalatt elkészítjük a medvehagymás vajat.

A medvehagymát aprítógépbe tesszük, apróra vágjuk. Majd kikeverjük a puha vajjal. Fontos, hogy a vaj puha legyen, különben nem tudjuk összekeverni őket.

medvehagymás pogácsa

A tésztát fél óra után kinyújtjuk lisztezett deszkán kb. 3 mm-esre. Megkenjük a medvehagymás vajjal, majd hajtogatjuk. A vajnak csak a felét kenjük most rá!

medvehagymás pogácsa

A hajtogatás menete a következő: A tészta felső harmadát lehajtjuk, erre jön rá az alsó harmad. Majd ugyanez oldal irányba is. A hajtogatott pogácsáktól nem kell megijedni, igen, tény, hogy nem dobhatjuk össze őket 10 perc alatt, de míg a tészta kel, mi csinálhatjuk a dolgunkat. És  hajtogatástól finom vajas, diétás 😀 és leveles lesz a pogácsa.

medvehagymás pogácsa

medvehagymás pogácsa

A hajtogatott tésztát letakarjuk, hagyjuk 30 percig pihenni. Majd még egyszer nyújtjuk, megkenjük, hajtogatjuk. 30 percig pihentetjük.

Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk a megvehagymás pogácsa tésztáját, kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval. Majd sütőpapíros tepsire tesszük a pogácsákat, és utoljára még hagyjuk 20-30 percig kelni, míg a sütő be nem melegszik 190 fokra. Kenjük le őket felvert tojással, mielőtt sütőbe toljuk őket.

medvehagymás pogácsa

medvehagymás pogácsa

Kb. 25-30 percig sütjük a medvehagymás pogácsákat, míg a tetejük egy kis színt kap.

medvehagymás pogácsa

Még másnap is finom, puha.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük