Canelé
A canelé (ejtsd: kanölé) egy bordeaux-i sütemény, amelynek isteni ízét a vanília és a rum adja. Kitűnő példája annak, hogy egyszerű alapanyagokból mint a liszt, tojás, cukor is lehet fenséges édességet alkotni néhány érdekes süteményforma segítségével. A canelé nem canelé, ha nem ilyen formában sütjük. Nekem szilikonos formát sikerült beszereznem, de a fém formában még ennél is finomabb, ropogósabb canelé-t tudunk sütni, ha teheted, süsd meg fém formában!
Hozzávalók:
8 kisebb canelé lesz belőle
- 2,5 dl zsíros tej vagy tejszín
- 3 dkg hideg vaj
- 5 dkg liszt
- 10 dkg cukor/li>
- 2 tojássárgája
- 1-2 evőkanál barnarum
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- csipet só
- a formák kikenéséhez: 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál méz
A canelé elkészítése
- A vanília magjait kikaparjuk, hozzáadjuk a tejhez vagy tejszínhez, amit egy kis lábosban melegíteni kezdünk. Nem kell forralni, forrás előtt húzzuk félre.
- A tejhez hozzáadjuk a hideg vajat.
- Egy nagyobb tálban kimérjük a liszthez, cukrot. Ehhez hozzáadjuk a tojások sárgáját és a rumot, majd kikeverjük.
- A langyos tejet több adagban hozzácsurgatjuk a lisztes-tojásos keverékhez.
- A canelé tésztáját átszűrjük, hogy ne legyenek benne csomók.
- A vajat a forma kikenéséhez megolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet.
- A formát kikenjük a méz és a vaj keverékével. Ne spóroljunk vele!
- A kikent formát 15 percre tegyük a fagyasztóba.
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- A formát a hűtőből kivéve, töltsük meg a tésztával, a formák fél-1 cm maradjon!
- A szilikon formát tepsibe állítjuk, majd ha a sütő bemelegedett, mehet is be 60 percre.
- 40 perc után a canelé-k elkezdenek barnulni, ne ijedjünk meg, úgy lesz finom ha egészen barnára sül, így kívül a tészta karamellizálódik, ropogósra sül.
- A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd kiborítjuk a formából. Tejeskávéval a legjobb!