Canelé

Canelé

A canelé (ejtsd: kanölé) egy bordeaux-i sütemény, amelynek isteni ízét a vanília és a rum adja. Kitűnő példája annak, hogy egyszerű alapanyagokból mint a liszt, tojás, cukor is lehet fenséges édességet alkotni néhány érdekes süteményforma segítségével. A canelé nem canelé, ha nem ilyen formában sütjük. Nekem szilikonos formát sikerült beszereznem, de a fém formában még ennél is finomabb, ropogósabb canelé-t tudunk sütni, ha teheted, süsd meg fém formában!

Hozzávalók:

8 kisebb canelé lesz belőle

  • 2,5 dl zsíros tej vagy tejszín
  • 3 dkg hideg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 10 dkg cukor/li>
  • 2 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál barnarum
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • csipet só
  • a formák kikenéséhez: 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál méz

A canelé elkészítése

  1. A vanília magjait kikaparjuk, hozzáadjuk a tejhez vagy tejszínhez, amit egy kis lábosban melegíteni kezdünk. Nem kell forralni, forrás előtt húzzuk félre.
  2. A tejhez hozzáadjuk a hideg vajat.
  3. canelé

  4. Egy nagyobb tálban kimérjük a liszthez, cukrot. Ehhez hozzáadjuk a tojások sárgáját és a rumot, majd kikeverjük.
  5. canelé

  6. A langyos tejet több adagban hozzácsurgatjuk a lisztes-tojásos keverékhez.
  7. canelé

  8. A canelé tésztáját átszűrjük, hogy ne legyenek benne csomók.
  9. A vajat a forma kikenéséhez megolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet.
  10. A formát kikenjük a méz és a vaj keverékével. Ne spóroljunk vele!
  11. canelé

  12. A kikent formát 15 percre tegyük a fagyasztóba.
  13. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  14. A formát a hűtőből kivéve, töltsük meg a tésztával, a formák fél-1 cm maradjon!
  15. A szilikon formát tepsibe állítjuk, majd ha a sütő bemelegedett, mehet is be 60 percre.
  16. 40 perc után a canelé-k elkezdenek barnulni, ne ijedjünk meg, úgy lesz finom ha egészen barnára sül, így kívül a tészta karamellizálódik, ropogósra sül.
  17. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd kiborítjuk a formából. Tejeskávéval a legjobb!
  18. canelé



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük