Kandírozott narancshéj

Kandírozott narancshéj

A kandírozott narancshéj igazán különlegessé tud tenni egy-egy desszertet díszítésként vagy akár ízesítőként. Mi például marcipános-kandírozott narancsos bonbont készítettünk belőle, de bármilyen karácsonyi, téli édességet feldob az erőteljes narancsos ízével. Karácsonyi ajándékként is készítettem már, celofánba csomagolva, szalaggal átkötve. Ezentúl ne dobjátok ki a narancshéjat narancsfacsarás után, inkább próbáljátok ki ezt a receptet!

A kandírozott narancshéj hozzávalói

  • 3 narancs héja
  • víz
  • annyi gramm cukor, mint ahány gramm a narancs héja (nálam most 250 g)

A kandírozott narancs elkészítése

  1. A narancsokat alaposan megmossuk és megpucoljuk. A fehér részeket eltávolítjuk, megkapargatjuk, lehúzzuk, minél kevesebb marad rajta, annál jobb.
  2. Egy lábosban felteszünk vizet forrni.
  3. A narancshéjat felvágjuk fél-1 cm-es csíkokra.
  4. kandírozott narancshéj

  5. A forrásban lévő vízbe öntjük a narancshéjakat és 1-2 percig főzzük.
  6. Leszűrjük a héjakat, újratöltjük a vizet, majd megint felforraljuk.
  7. Ha a víz forr, megint mehetnek bele a narancshéjak. 1-2 percig főnek, majd leszűrjük, és jöhet a harmadik főzés.
  8. Összesen háromszor főzzük a héjakat. Erre azért van szükség, mert így a narancshéj elveszíti keserű ízét.
  9. A narancshéjakat leszűrjük, félretesszük.
  10. Egy magasabb falú serpenyőbe, vagy lábosba beleszórjuk a kimért cukrot. Annyi gramm legyen, mint amennyi a megpucolt narancshéj.
  11. A cukorhoz hozzáöntünk 1,5 dl vizet és elkezdjük melegíteni.
  12. A cukorból és a vízből szirupot főzünk, néha megkeverjük. Mikor megjelennek a buborékok a szirup felszínén, beleöntjük a narancshéjakat.
  13. kandírozott narancshéj

  14. Alacsonyra vesszük a lángot és kb. fél óráig főzzük a héjakat, míg a szirup nagy része el nem fő és a héjak ragacsosak nem lesznek.
  15. kandírozott narancshéj

  16. Egy sütőpapírra szedjük őket és egy fakanállal eloszlatjuk a héjakat, hogy ne ragadjanak teljesen egymáshoz.
  17. Hagyjuk őket teljesen kihűlni, néhány óra alatt kiszáradnak, majd forgassuk őket kristálycukorba, a legjobb ha egy egész éjszakát hagyjuk őket így állni.
  18. kandírozott narancshéj

A kandírozott narancshéj felhasználása

A kandírozott narancshéjat csokiba is márthatjuk. A felét bevonjuk olvasztott csokival és hagyjuk rácson vagy sütőpapíron megszáradni.

Tehetjük torták tetejére díszítésként, sütibe, bejglibe, bonbonba összedarálva.

Adhatjuk ajándékba is karácsonyra celofánba csomagolva, masnival átkötve.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük