Kandírozott narancshéj
A kandírozott narancshéj igazán különlegessé tud tenni egy-egy desszertet díszítésként vagy akár ízesítőként. Mi például marcipános-kandírozott narancsos bonbont készítettünk belőle, de bármilyen karácsonyi, téli édességet feldob az erőteljes narancsos ízével. Karácsonyi ajándékként is készítettem már, celofánba csomagolva, szalaggal átkötve. Ezentúl ne dobjátok ki a narancshéjat narancsfacsarás után, inkább próbáljátok ki ezt a receptet!
A kandírozott narancshéj hozzávalói
- 3 narancs héja
- víz
- annyi gramm cukor, mint ahány gramm a narancs héja (nálam most 250 g)
A kandírozott narancs elkészítése
- A narancsokat alaposan megmossuk és megpucoljuk. A fehér részeket eltávolítjuk, megkapargatjuk, lehúzzuk, minél kevesebb marad rajta, annál jobb.
- Egy lábosban felteszünk vizet forrni.
- A narancshéjat felvágjuk fél-1 cm-es csíkokra.
- A forrásban lévő vízbe öntjük a narancshéjakat és 1-2 percig főzzük.
- Leszűrjük a héjakat, újratöltjük a vizet, majd megint felforraljuk.
- Ha a víz forr, megint mehetnek bele a narancshéjak. 1-2 percig főnek, majd leszűrjük, és jöhet a harmadik főzés.
- Összesen háromszor főzzük a héjakat. Erre azért van szükség, mert így a narancshéj elveszíti keserű ízét.
- A narancshéjakat leszűrjük, félretesszük.
- Egy magasabb falú serpenyőbe, vagy lábosba beleszórjuk a kimért cukrot. Annyi gramm legyen, mint amennyi a megpucolt narancshéj.
- A cukorhoz hozzáöntünk 1,5 dl vizet és elkezdjük melegíteni.
- A cukorból és a vízből szirupot főzünk, néha megkeverjük. Mikor megjelennek a buborékok a szirup felszínén, beleöntjük a narancshéjakat.
- Alacsonyra vesszük a lángot és kb. fél óráig főzzük a héjakat, míg a szirup nagy része el nem fő és a héjak ragacsosak nem lesznek.
- Egy sütőpapírra szedjük őket és egy fakanállal eloszlatjuk a héjakat, hogy ne ragadjanak teljesen egymáshoz.
- Hagyjuk őket teljesen kihűlni, néhány óra alatt kiszáradnak, majd forgassuk őket kristálycukorba, a legjobb ha egy egész éjszakát hagyjuk őket így állni.
A kandírozott narancshéj felhasználása
A kandírozott narancshéjat csokiba is márthatjuk. A felét bevonjuk olvasztott csokival és hagyjuk rácson vagy sütőpapíron megszáradni.
Tehetjük torták tetejére díszítésként, sütibe, bejglibe, bonbonba összedarálva.
Adhatjuk ajándékba is karácsonyra celofánba csomagolva, masnival átkötve.