Túrófánk

Szupergyors túrófánk recept, ha nincs időnk, kedvünk nekiállni a klasszikus szalagos fánknak.
Egy tartalmas leves mellé második fogásként is megállja a helyét. A túrótól a tészta könnyű és légies lesz, ráadásul sütés közben a fánkocskák maguktól átfordulnak, ha megsültek.
Hozzávalók 12-13 db fánkhoz:
- 12 dkg liszt
- 0,5 tasak sütőpor
- 1 csipet só
- 25 dkg túró
- 1 db tojás
- 2 tasak vaníliás cukor
- 2 púpos ek cukor
- 5 dl olaj a sütéshez
A túrófánk elkészítése:
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, sót.
- A túrót, ha darabos, összetörjük, de ma már kaphatunk krémes állagú túrót is, azt nem is kell összetörnünk.
- A túróhoz hozzáadjuk a tojást, cukrokat, majd simára keverjük.
- A lisztes keverékhez hozzáadjuk a túrósat, elkeverjük.
- Olajat melegítünk, minimum 5 dl legyen, hogy a fánkok ne érjenek le az edény aljára és át tudjanak fordulni. Közepes lángon melegítsük, ha az olaj túl forró, kívül megégnek, de belül nem sülnek át a fánkocskák.
- Vizes kézzel formázzunk diónál kicsit nagyobb fánkokat a tésztából.
- Ha szerecsénk van, a túrófánkok maguktól megfordulnak, ha megsültek. Süssük őket aranybarnára, hogy a belsejük is jól átsüljön.
- Tálaljuk fahéjas porcukorral, házi lekvárral.
Még másnap is nagyon finomak újramelegítve, de természetesen frissen az igazi. 🙂