Torta Caprese

Torta Caprese

A torta caprese csakúgy mint a legtöbb olasz desszert, végtelenül egyszerű, mégis úgy jó, ahogy van. A tésztája mandula, étcsoki, vaj és tojás elegye. Ugye milyen egyszerű? A történet szerint az 1920-as években Capri egyik cukrásza amerikai gengszterek megrendelésére Al Caponénak készített ezt a tortát, de lányos zavarában elrontotta a receptet, és kihagyta belőle a lisztet. Nem tudni, hogy valóban így volt-e, de a lisztérzékenyek örülhetnek, mert ezt az édességet ők is nyugodtan megehetik.

Hozzávalók egy kb. 20 cm-es tortaformához

  • 125 g darált mandula
  • 125 g jó minőségű étcsokoládé
  • 125 g vaj
  • 125 g cukor
  • 3 db tojás
  • porcukor a tálaláshoz

A torta caprese elkészítése

  1. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát pedig kikenjük vajjal.
  2. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
  3. A szeletelt mandulát aprítógépbe tesszük, és porrá őröljük.
  4. torta caprese

  5. A csokoládét egy fém vagy üveg tálban vízgőz fölé tesszük és megolvasztjuk. Vigyázat, a tál ne érjen bele a vízbe és ha a víz forr, már le is zárhatjuk alatta a lángot.
  6. torta caprese

  7. Ha a csoki felolvadt, hozzáadjuk a vajat. Ha szeretnénk ízesíteni a tortát egy kis narancshéjjal, rummal, azt most adjuk a tésztához.
  8. torta caprese

  9. Megvárjuk még a vaj is elolvad, majd levesszük a tálat a vízgőzről, és hozzáadjuk a csokihoz a cukrot, majd a darált mandulát.
  10. torta caprese
    torta caprese

  11. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját a csokis tésztához adjuk, ha már langyosra hűlt.
  12. torta caprese

  13. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
  14. Majd a habot beleforgatjuk a torta caprese tésztájába.
  15. torta caprese

  16. A tésztát beleöntjük a tortaformába, a tetejét elsimítjuk.
  17. torta caprese

  18. A tortát 40 percig sütjük 160 fokos sütőben. Nem szabad túlsütni, akkor jó, ha a belseje még kicsit lágy.
  19. torta caprese

A torta caprese tálalása

A tortát hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felszeletelnénk, mert melegen még folyik a közepe. Hidegen tálaljuk tejszínhabbal vagy csak porcukorral megszórva.

torta caprese



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük