Tejkaramella

Tejkaramella

Már rengeteg tejkaramella receptet kipróbáltam, és sajnos néhány adag karamell a kukában landolt. Nehéz jó és egyszerű receptet találni, mert ha túlfőzöd túl kemény lesz és csak elszopogatni lehet, ha pedig nem főzöd elég ideig, nem szilárdul meg, és nem tudod szépen felvágni. A következő recept nagyon bevált. Jó ideig nem kell foglalkozni a karamellel, elfődögél magában, kb. 10 perc munka van vele az elkészítés végén. Szépen szeletelhető, maghőmérő sem kell hozzá, és nagyon finom, omlós. Próbáljátok ki!

Hozzávalók a tejkaramellához

kb. 25-30 db kis kocka lesz belőle.

  • 0,5 l tej
  • 25 dkg kristálycukor
  • 4 dkg vaj

A tejkaramella elkészítése

  1. Először is egy kisebb jénait, fém dobozt bélelünk ki alufóliával. Én egy 15×25 cm-es jénait használtam. Majd kenjük ki néhány csepp olajjal. Készítsük oda egy spatulával együtt a tűzhely mellé.
  2. Béleljünk ki egy tálat alufóliával és olajzzuk ki
  3. A tejet mérjük ki, öntsük egy nagyobb lábosba, majd adjuk hozzá a cukrot. Én teflont használtam, használjatok olyan edényt, amiben nem ég le könnyen az étel.
  4. Kezdjétek el melegíteni alacsony lángon a tejet. Néha keverjétek meg, de nem kell mellette állni.
  5. 30-40 percig kell így főzni a tejet a cukorral fedő nélkül, míg a legtöbb folyadék elpárolog és az egész egy nyúlós, sűrű massza nem lesz. Ne ijedjetek meg, az első fél órában nem történik semmi, csak gyöngyözve forr a tej. Ha túlságasosan habosodna, vagy ki akarna futni, akkor még alacsonyabbra kell venni a lángot.
  6. Kezdjük el főzni a tejet a cukorral
  7. Fél óra után a cukros tej elkezd sűrűsödni, ekkor már gyakrabban keverjük meg.
  8. tejkaramella
    Fél óra után a karamella elkezd barnulni
  9. Mikor már kezd szép tejkaramell színűre váltani a massza, és egyre sűrűsödik, akkor már folyamatosan keverjük, mert könnyen leég. Ha a massza már kezd elválni az edény falától és nyúlik, akkor húzzuk félre és adjuk hozzá a vajat. Addig keverjük míg az olvadt vaj eltűnik a masszában és már nem olyan fényes.
  10. Mikor már elválik az edény falától, adjuk hozzá a vajat

    Majd jól keverjük el

  11. Most gyorsan kell dolgoznunk, mert a karamell nagyon gyorsan szilárdul. Öntsük a tejkaramellt az alufóliával kibélelt tálba, dobozba, és egy spatulával simítsuk el a tetejét. Üssük párszor az asztalhoz, hogy jobban elterüljön.
  12. Hagyjuk hűlni a dobozban legalább egy fél órát, majd éles késsel vágjuk tetszőleges nagyságú kockákra.
  13. tejkaramella
    Még langyosan szeleteljük fel éles késsel

    Megjegyzés: érdemes még langyosan felszeletelni, mert akkor még szép kockákra vágható, ha teljesen kihűl és kiszárad, akkor már törik.

A tejkaramella felhasználása

Fém dobozban a karamella sokáig eláll, tökéletes desszert, de akár szaloncukor papírba is csomagolható, így fel tudjuk akasztani a fára karácsonykor, vagy akár ajándékba is adhatjuk celofánba, bonbonos dobozba csomagolva.

Forrás: Katarzis blog



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük