Szilvás morzsasüti

Szilvás morzsasüti

Nagyon jó választás lehet ősszel vagy nyár végén ez a szilvás morzsasüti családi ebédekre, baráti összejövetelekre. Nem egy elegáns desszert, mert nem a legszebbek közül való :), de nagyon finom, meg is kaptam érte a dícséretet: ennél finomabb szilvás pitét még nem ettem. 🙂

Hozzávalók egy 26 cm-es kerek tortaformához:

A tásztához:

8 dkg puha vaj

8 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 db tojás

15 dkg finomliszt

1 teáskanál sütőpor

1 csipet só

A töltelékhez :

60 dkg magozott, friss szilva

2-3 evőkanál cukor, barna is lehet, ízlés szerint cukrozzuk, a szilva édességétől függően

A morzsához :

10 dkg vaj

6 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 teáskanál őrölt fahéj

A szilvás morzsasüti elkészítése:

A tésztához való száraz hozzávalókat kimérjük, elkeverjük.

A tojást habosra keverjük a cukorral és a puha vajjal.

A nedves hozzávalókhoz hozzáöntjük a szárazakat és egy spatulával simára keverjük a szilvás süti tésztáját.

Egy 26 cm-es kerek tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A tésztát elsimítjuk a formában.

A szilvákat megmossuk, negyedeljük és becukrozzuk, összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a cukor. Egy keveset hagyhatjuk állni is, de akár rögtön a tésztára is boríthatjuk. Rendezzük el őket egyenletesen.

Most pedig elkészítjük a morzsát. A cukrot, fahéjat, lisztet elkevejük, majd hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat és elmorzsoljuk a kezeink között. Ha olyan mint a nedves homok, akkor meg is vagyunk, és a morzsát a torta tetejére szórjuk,

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A szilvás morzsasütit 45 percig sütjük. Az utolsó 10 percben kicsit feljebb tekerjük a lángot, hogy a teteje a sütinek kicsit megbarnuljon.

Porcukorral kínáljuk, friss tejszínhabbal is nagyon finom.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük