Szilvás morzsasüti

Nagyon jó választás lehet ősszel vagy nyár végén ez a szilvás morzsasüti családi ebédekre, baráti összejövetelekre. Nem egy elegáns desszert, mert nem a legszebbek közül való :), de nagyon finom, meg is kaptam érte a dícséretet: ennél finomabb szilvás pitét még nem ettem. 🙂
Hozzávalók egy 26 cm-es kerek tortaformához:
A tásztához:
8 dkg puha vaj
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojás
15 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
A töltelékhez :
60 dkg magozott, friss szilva
2-3 evőkanál cukor, barna is lehet, ízlés szerint cukrozzuk, a szilva édességétől függően
A morzsához :
10 dkg vaj
6 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
A szilvás morzsasüti elkészítése:
A tésztához való száraz hozzávalókat kimérjük, elkeverjük.
A tojást habosra keverjük a cukorral és a puha vajjal.
A nedves hozzávalókhoz hozzáöntjük a szárazakat és egy spatulával simára keverjük a szilvás süti tésztáját.

Egy 26 cm-es kerek tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A tésztát elsimítjuk a formában.
A szilvákat megmossuk, negyedeljük és becukrozzuk, összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a cukor. Egy keveset hagyhatjuk állni is, de akár rögtön a tésztára is boríthatjuk. Rendezzük el őket egyenletesen.

Most pedig elkészítjük a morzsát. A cukrot, fahéjat, lisztet elkevejük, majd hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat és elmorzsoljuk a kezeink között. Ha olyan mint a nedves homok, akkor meg is vagyunk, és a morzsát a torta tetejére szórjuk,
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A szilvás morzsasütit 45 percig sütjük. Az utolsó 10 percben kicsit feljebb tekerjük a lángot, hogy a teteje a sütinek kicsit megbarnuljon.

Porcukorral kínáljuk, friss tejszínhabbal is nagyon finom.
