Spekulatius keksz, avagy készíts mesekekszet otthon!

Nagyon megörültem mikor karácsony előtt nem sokkal rátaláltam erre a spekulatius sütőformára. Már többször láttam hasonló mintás kekszeket, és már rég szerettem volna kipróbálni. A kekszek hátulját bevonhatjuk csokival, így nagyon hasonló az ízük, mint a bolti mesekekszeké. Egyszerű, gyorsan elkészül, nagyon finom és gasztroajándéknak is szuper.
Hozzávalók 30 db-hoz
- 250 g liszt
- fél tk sütőpor
- 125 g cukor
- 1 kis csipet só
- 1,5 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tojás
- 125 g puha vaj
- 50 g natúr marcipánmassza
Spekulatius recept
- A spekulatius tészta hozzávalóit kimérjük egy nagyobb tálban, majd sima gombóccá gyúrjuk. A marcipánmasszát csipkedjük a tésztához.
- A tésztát 1-2 órára hűtőbe tesszük folpackba csomagolva.
- Ha a tészta lehűlt, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A formát egyhén meghintjük liszttel.
- A tésztából kicsiket csípünk és szétnyomkodjuk a formában, úgy hogy egyenletes legyen.
- A kekszek tetjét sodrófával lesimítjuk, ha göcsörtös lenne.
- A spekulatius kekszet 15 percre az előmelgített sütőbe töljuk, és szép barnára sütjük.
- Ha készen vannak, hagyjuk kicsit hűlni, majd könnyedén kinyomjuk őket a szilkon formából.
A spekulatius keksz tárolása
A kekszek fém dobozban sokáig elállnak, ha van kedvünk, kenjük meg a hátuljukat olvasztott csokival, úgy még finomabb.
