Répatorta

A répatorta egy nagyon egyszerű, mégis különleges édesség. A répa íze nem érződik ki a tortából, ettől nem kell félni, viszont a répától a torta finom szaftos marad, nem szárad ki. Az egyszerű mascarponés krém teszi igazán finommá ezt a tortát, amelyet készíthetünk húsvétra, de akár egy hétvégi ebédre is.
Hozzávalók
- 20 dkg sárgarépa (ez kb. 2 nagy, 4 kisebb répa)
- 4 tojás
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg darált mandula
- 10 dkg liszt
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- 1 tk vanília kivonat
- kevés vaj, liszt a tortaforma kikenéséhez
A krémhez
- 400 g mascarpone
- 2-3 ek porcukor
- néhány csepp citromlé
Répatorta recept
- A répát megtisztítjuk, levágjuk a végeit, majd egy reszelőn lereszeljük, vagy aprítóban ledaráljuk.
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral. A fehérjét pedig kemény habbá verjük.
- A sárgájás-cukros keverékhez hozzáadjuk a reszelt répát, a darált mandulát, a lisztet, citromhéjat, sót és a vaníliát. Majd simára keverjük.
- A tojások fehérjét óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
- Egy 23 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, majd beleöntjük a répatorta tésztáját.
- 180 fokos előmelegített sütőben 35 percig sütjük a répatortát.
- Ha elkészült a torta, hagyjuk kihűlni, majd körbevágjuk a tortát, leemeljük róla a formát, és elkészítjük a krémet.
- A mascarponét kikeverjük 2-3 evőkanál cukorral, ízlés szerint, majd hozzáadunk egy kevés citrom vagy narancs levet, ez akár el is hagyható, de nagyon feldobja a krémet.
- A krémet elsimítjuk a répatorta tetején, vagy akár habzsákból is nyomhatunk pöttyöket a torta tetejére.