Panna cotta

Panna cotta

A panna cotta egy nagyon egyszerű olasz édesség. Nyáron az igazi, mert hideg, gyümölcsös és könnyű, még ha a tejszín nem is olyan könnyű. 🙂

Bár egy egyszerű tejszínes lágy pudingról van szó, nem mondhatjuk erre a desszertre, hogy “semmi különös”. A tejszín, a vanília és a gyümölcs öntet tökéletes ízkombinációt alkot. Csak úgy mint az olasz desszertek többsége, ez is pofon egyszerű, de tökéletes.

Hozzávalók

A panna cottához

  • 250 ml 30%-os zsírtartalmú habtejszín
  • 250 ml zsíros tej
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai, vagy egy teáskanál vanília kivonat
  • 50 g cukor
  • Fél tasak, 10 g zselatinpor (étkezési zselatin)

A gyümölcs öntethez

  • 250 g eper, vagy más gyümölcs, meggy, málna
  • 1-2 evőkanál cukor ízlés szerint, a gyümölcs édességétől függően
  • 1 tk étkezési keményítő

Panna cotta recept

  1. A tejet, tejszínt, cukrot és a vaníliát egy kisebb edénybe öntjük, majd felforraljuk közepes lángon.
  2. panna cotta

  3. Ha felforrt, félrehúzzuk és hagyjuk kicsit kihűlni.
  4. A zselatinport kikeverjük egy kevés vízzel, és a meleg tejből hozzákeverünk pár kanállal, majd hozzáöntjük a tejes keverékhez.
  5. panna cotta

  6. A zselatint jól elkeverjük a tejben, majd előveszünk egy szűrőt.
  7. Előkészítünk 4 db kerámia, üveg formát, szufléforma is megteszi, vagy akár 4 db pohár, és a szűrő segítségével a poharakba szűrjük a panna cottát.
  8. panna cotta

    Ilyenkor a panna cotta még teljesen folyékony, ezzel nincs is semmi baj, a hűtőben meg fog szilárdulni. Az állagának olyannak kell lennie, hogy legyen tartása, ne folyjon szét, de ne legyen túl kemény se, maradjon lágy, nem pudingot szeretnénk enni.

  9. A panna cottát hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe néhány órára, akár egy egész éjszakára.
  10. Az öntethez a gyümölcsöt mossuk meg, tegyük egy kis lábosba, majd főzzük fel a cukorral.
  11. Ha már levet engedett és a gyümölcs megpuhult, nyomjuk át egy szűrőn, ha szükséges. A málnát érdemes átnyomni, mert tele van magokkal, de én az epret nem nyomtam át, nem bántam, hogy nagyobb eperdarabok voltak a panna cotta tetején. Ebben az esetben a keményítővel sűrítsük be a gyümölcs öntetet, és már tehetjük is a hideg panna cotta tetejére.
  12. A gyümölccsel együtt hűtsük még egy órát a panna cottát, és már tálalhatjuk is.

A panna cotta tálalása

Én a panna cottát most csatos üvegben tálaltam, de ki is boríthatjuk, az a klasszikus tálalási mód. Ehhez állítsuk forró vízbe egy-két percre a formák alját, majd fordítsuk át egy tányérra a panna cottát, kicsit ütögessük meg, és kicsusszan. Ebben az esetben a gyümölcs öntetet a kiborítás után csurgassuk a panna cotta tetejére, mellé.

panna cotta



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük