Mézes puszedli
Az egyik kedvenc gyors sütim ez a mézes puszedli a karácsonyi időszakban, többször is elkészítem, mert nagyon gyors és finom, különlegesebb, mint egy mézeskalács, de az ízében arra emlékeztet. Ajándékba is szuper!
Hozzávalók 2 nagy tepsihez, kb. 25-30 db-hoz
A puszedlihez
- 500 g finomliszt
- 80 g porcukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 tk mézeskalács fűszer
- 1 ek holland kakaópor
- 1 tojás + 1 tojás sárgája
- 100 g puha vaj
- 1 dl méz
- 1-2 ek tejföl
A mázhoz
- 1 tojás fehérje
- 15 dkg porcukor
Mézes puszedli recept
- A puszedli hozzávalót egy nagyobb tálban kimérjük, majd kézzel, vagy géppel simára gyúrjuk. Akkor jó, ha egy formázható, golyózható tésztát kapunk, ha túl száraz lenne, morzsolódna, adjunk még hozzá egy kanál tejfölt.
- Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, a puszedli tésztából formázzunk vizes kézzel dió nagyságú golyókat, és tegyük őket sorban a tepsire. Hagyjunk közöttük egy kevés helyet, mert megemelkednek majd.
- A sütőt melegítsük elő 190 fokra, majd tegyük be a puszedliket 15 percre sülni. Akkor jók, ha megemelkednek és az aljuk elkezd kicsit barnulni.
- Míg a puszedlik hűlnek, kíszítsük el a mázat. A fehérjét ferjük félkemény habbá, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük keményre.
- Ha a puszedlik megsültek kenjük le a még meleg puszedliket a krémmel, vékonyan, vastagok, ki hogy szereti.
- Hagyjuk őket egy tálcát, a tepsin megszáradni, ha a puszedlik kihűltek a máz keményre szaárad rajtuk.
- Ha már teljesen kihűltek, tegyük őket jól záródó fém dobozba, így nagyon sokáig elállnak.