Meggyes pite másképp

Ez a különleges, de nagyon gyorsan elkészíthető süti Lila füge oldaláról származik, meggyes pitetekercs néven. Nagyon megtetszett az ötlet, és nem bántam meg hogy kipróbáltam, egymás után 3 nap is ezt a meggyes pitét készítettem vendégeknek és mindig el is fogyott az utolsó morzsáig.
Azért is jó recept, mert nem kell hozzá túl sok minden, persze friss meggyel gondolom még finomabb, de egy meggybefőtt és egy csomag bolti leveles tészta is megteszi. Ezzel a kettővel is csodát lehet művelni, főleg ha még kerül hozzá egy kis darált mák is.
Hozzávalók egy kb. 25 cm-es piteformához:
A töltelékhez:
35 dkg magozott meggy
½ tk őrölt fehéj
¼ tk őrölt szerecsendió
2 ek porcukor (ha friss meggyel csináljuk, több cukor kell)
2-3 ek darált mák (elhagyható)
A tésztához:
1 csomag leveles tészta ( 275 g)
2 ek cukor
1 tojás a kenéshez
A meggyes-mákos pite elkészítése:
- A meggyet kimagozzuk vagy ha befőtt, leszűrjük, kicsit kinyomkodjuk.
- Hozzáadjuk a cukrot, fűszereket és ha szeretnénk bele tenni, akkor a darált mákot. Összekeverjük.
- A leveles tésztát kiterítjük/kinyújtjuk. Villával megszúrkáljuk, majd megszórjuk a krstálycukorral.
- Hosszában 4 egyenlő részre vágjuk, kb. 5-6 cm széles csíkokat kell kapjunk.
- A tésztacsíkokat kirakjuk a meggyel, majd óvatosan becsomagoljuk. Összecsippentjük a széleket.

- A piteformát kivajazzuk.
- A meggyel töltött tésztakukacot a piteforma közepébe tesszük, csiga formába feltekerjük.
- A következő 3 tésztával is így járunk el.
- Ha jól dolgoztunk, a piteformát kitöltik a tésztahengerek.
- A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
- A tészta tetejét lekenjük felvert tojással, majd a sütőbe toljuk kb. 30-35 percre, míg a teteje szép barna nem lesz.
- Porcukorral megszórva tálaljuk.
