Meggyes galette
Ha egyszerű meggyes pite receptet keresel, akkor próbáld ki a meggyes galette-et. A galette egy francia nyitott tetejű pite, amelyet a franciák sósan is készítenek. Nem kell bajlódni a tésztalapok nyújtásával, a rácsos pitével, a díszítéssel, a galette nagyon gyorsan elkészül és nagyon finom. Többféle gyümölcsből készíthető, szilvából, körtéből, eperből is isteni.
Hozzávalók a tésztához (1 galette-hez, 4 szelet)
- 160 g liszt
- 115 g hideg vaj
- 1 csipet só
- 1 ek porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 0,5 dl tejföl
- 1 tk vanília kivonat
Hozzávalók a töltelékhez
- 400 g magozott meggy
- 2-3 ek cukor, ízlés szerint
- fél tk őrölt fahéj
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 felvert tojás, szeletelt mandula a tetejére
A meggyes galette elkészítése
- A hideg vajat apró kockákra vágom, így könnyebb lesz elmorzsolni a liszttel. Elmorzsolom, majd hozzáadom a tészta többi hozzávalóját, és gyors mozdulatokkal sima gombóccá gyúrom. Ha a tészta száraznak tűnik, adjunk hozzá még 1 ek hideg vizet.
- A gombócot folpackba csomagolom és beteszem a hűtőbe minimum 30 percre.
- A meggyet kimagozom, kicsit kinyomom, hozzáadom a cukrot, keményítőt és a fahéjat.
- A sütőt előmelegítem 180 fokra.
- A tésztát kiveszem a hűtőből, és sütőpapíron kör alakúra nyújtom. Kb. 3 mm-esre.
- A meggyet a galette tésztájának közepére halmozom, és elterítem, úgy, hogy a tészta peremén 5 cm szabadon maradjon.
- A tészta szélét ráhajtom a gyümölcsre. A tetejét megkenem egy felvert tojással, majd megszórom szeletelt mandulával.
- A galettet a sütőbe tolom 25 percre, majd ha letelt, feljebb kapcsolom a lángot 200 fokra, és még 5-10 percig sütöm, hogy egy kis színt kapjon.
A galette tálalása
Ha a teteje szépen megbarnult a galette-nek, hagyom langyosra hűlni, megszórom porcukorral és tálalom.