Körtés clafoutis Julia Child receptje alapján

Körtés clafoutis Julia Child receptje alapján

A clafoutis (ejtsd: klafuti) egy francia tejes pite. Készülhet bármilyen gyümölccsel cseresznyével, körtével, almával, szilvával. Elkészítése szupergyors. 10 perc alatt elkészül a tészta, 45 perc alatt megsül. Nem egy elegáns édesség, de nagyon finom és családi, baráti összejövetelekre tökéletes. Az eredmény egy jól szeletelhető, pudingszerű, vanília ízű tészta gyömülcsökkel.

A receptet a vajimádó Julia Child Mastering the Art of French Cooking című szakácskönyvéből vettem. Fantasztikus könyv, tökéletes receptekkel, ha pontosan követjük a receptet, nem foghatunk mellé.

A clafoutis elkészítése

Hozzávalók

A tésztához

  • 2,5 dl tej
  • 60 g cukor
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat, vagy egy vaníliarúd
  • 1 csipet só
  • 75 g átszitált liszt
  • Egy kivajazott kb. 24 cm-es kerámia vagy fém piteforma

A körtéhez

  • 600 g megpucolt, felszeletelt körte
  • 0,5 dl fehérbor, konyak, vagy kirsch (gyümölcsbrandy)
  • 60 g porcukor

Elkészítés

  1. Először a körtét készítem elő. A körtét megpucolom, 0,5-1 cm-es szeletekre vágom. Összekeverem a cukorral és 1 órára beáztatom az alkoholba. Ha gyerekeknek készítjük, hagyjuk el az alkoholt és 5 dkg vajon, 60 g cukorral főzzük meg egy kicsit a körtéket.
  2. A clafoutis tésztájának hozzávalóit tegyük egy tálba, és habverővel maximális fokozaton 1-2 percig keverjük. Ne ijedjünk meg! Egy folyós, palacsintatészta állagú tésztát kapunk. Ilyennek kell lennie. Sütés közben a tojás, liszt miatt meg fog szilárdulni.
  3. A körtékről öntsük le a levet, vagy az alkoholt és szórjuk a kivajazott piteformánk aljára, majd öntsük rá a tésztát. A pite tetejét én néhány szem málnával is díszítettem. Bármilyen bogyósgyümölccsel díszíthetjük.
  4. A piteformát óvatosan toljuk be a 180 fokos előmelegített sütőbe, nehogy szétpattanjon (nekem kerámia formám van). Süssük 45 percig. Ha hirtelen elkezdene barnulni a teteje a sütési idő közepén, fedjük le egy alufóliával, amit az utolsó 5 percben vegyünk le róla. Akkor jó a clafoutis, ha teteje megbarnult és felhólyagosodott. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a tészta.
  5. Várjunk míg egy kicsit kihűl, de még melegen fogyasszuk! Úgy a legjobb. 
    Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük