Körtés clafoutis Julia Child receptje alapján
A clafoutis (ejtsd: klafuti) egy francia tejes pite. Készülhet bármilyen gyümölccsel cseresznyével, körtével, almával, szilvával. Elkészítése szupergyors. 10 perc alatt elkészül a tészta, 45 perc alatt megsül. Nem egy elegáns édesség, de nagyon finom és családi, baráti összejövetelekre tökéletes. Az eredmény egy jól szeletelhető, pudingszerű, vanília ízű tészta gyömülcsökkel.
A receptet a vajimádó Julia Child Mastering the Art of French Cooking című szakácskönyvéből vettem. Fantasztikus könyv, tökéletes receptekkel, ha pontosan követjük a receptet, nem foghatunk mellé.
A clafoutis elkészítése
Hozzávalók
A tésztához
- 2,5 dl tej
- 60 g cukor
- 3 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat, vagy egy vaníliarúd
- 1 csipet só
- 75 g átszitált liszt
- Egy kivajazott kb. 24 cm-es kerámia vagy fém piteforma
A körtéhez
- 600 g megpucolt, felszeletelt körte
- 0,5 dl fehérbor, konyak, vagy kirsch (gyümölcsbrandy)
- 60 g porcukor
Elkészítés
- Először a körtét készítem elő. A körtét megpucolom, 0,5-1 cm-es szeletekre vágom. Összekeverem a cukorral és 1 órára beáztatom az alkoholba. Ha gyerekeknek készítjük, hagyjuk el az alkoholt és 5 dkg vajon, 60 g cukorral főzzük meg egy kicsit a körtéket.
- A clafoutis tésztájának hozzávalóit tegyük egy tálba, és habverővel maximális fokozaton 1-2 percig keverjük. Ne ijedjünk meg! Egy folyós, palacsintatészta állagú tésztát kapunk. Ilyennek kell lennie. Sütés közben a tojás, liszt miatt meg fog szilárdulni.
- A körtékről öntsük le a levet, vagy az alkoholt és szórjuk a kivajazott piteformánk aljára, majd öntsük rá a tésztát. A pite tetejét én néhány szem málnával is díszítettem. Bármilyen bogyósgyümölccsel díszíthetjük.
- A piteformát óvatosan toljuk be a 180 fokos előmelegített sütőbe, nehogy szétpattanjon (nekem kerámia formám van). Süssük 45 percig. Ha hirtelen elkezdene barnulni a teteje a sütési idő közepén, fedjük le egy alufóliával, amit az utolsó 5 percben vegyünk le róla. Akkor jó a clafoutis, ha teteje megbarnult és felhólyagosodott. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a tészta.
- Várjunk míg egy kicsit kihűl, de még melegen fogyasszuk! Úgy a legjobb.
Tálaláskor szórjuk meg porcukorral.