Kalácsfelfújt
A kalácsfelfújt a legjobb módja a szikkadt, maradék kalács felhasználásának. Nem egy ünnepi desszert, de tökéletes választás egy vasárnapi ebéd befejezéseképp. A lényeg, hogy jó minőségű csokival és finom, házi baracklekvárral készítsük.
Hozzávalók a kalácsfelfújthoz:
- 30 dkg szikkadt kalács
- 2 dl tejszín
- 4 dl tej
- 3 egész tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg tejcsokoládé
- 3-4 ek. házi baracklekvár
- 1 ek. rum (elhagyható)
- 5 dkg vaj a kenéshez + apró darabokra vágva a tetejére
Elkészítés:
- A szikkadt kalácsot kockára vágjuk.
- A tejet és a tejszínt összemelegítjük (ne forraljuk fel), majd hozzáadjuk a cukrot, és a rumot.
- A tojásokat felverjük, majd hozzáadjuk a tejes keverékhez.
- Egy 30×20-as tepsit vagy jénait kivajazunk, majd szétterítjük rajta a kalácskockákat.
- A tojásos-tejes öntetet a kalácsra csorgatjuk.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A csokit kisebb kockákra vágjuk, majd megszórjuk vele a kalács tetejét.
- A baracklekvárból teáskanálnyi adagokat teszünk a kalács tetejére.
- A maradék vajat kockákra vágjuk, és eloszlatjuk a kalács tetején.
- A kalácsfelfújtat 30 percre 180 fokos sütőbe toljuk.
- Ha a teteje kicsit megbarnult, kivesszük, langyosan tálaljuk.