Gyümölcskenyér
A gyümölcskenyér nem tartozott a kedvenc süteményeim közé, míg ki nem próbáltuk ezt a receptet. Mivel mindent szeretek, ami mézeskalács ízű, nem csalódhattam nagyot. De nagyon meglepődtem, mikor elkészült ez a karácsony, tél ízű finomság, mert sokkal szaftosabb azoknál, amelyeket korábban kóstoltam. Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók egy gyümölcskenyérhez, 6-8 főre:
- 4 egész tojás
- 200 g puha vaj
- 140 g cukor
- 1 kezeletlen héjú narancs és citrom héja
- kb. 2 ek narancslé
- 225 g liszt
- 3 csapott teáskanál mézeskalács fűszer
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 1-2 nagyobb marék aszalt vagy kandírozott gyümölcs vegyesen, amit én használtam: datolya, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, aszalt füge, kandírozott narancs
- porcukor és/vagy 10 dkg fehércsoki a díszítéshez, aszalt gyümölcsök, nálam most kandírozott narancshéj apróra vágva
A gyümölcskenyér elkészítése:
- A puha vajat kikeverjük a tojásokkal és a cukorral egy nagyobb tálban.
- Hozzáreszeljük a citrushéjakat, majd belenyomjuk a narancslevet is.
- Ezután jöhetnek a száraz hozzávalók. A lisztetet beleszitáljuk a tésztába.
- Hozzáadjuk a sütőport, fűszerkeveréket, sót.
- Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a gyümölcskenyér tésztájához és összeforgatjuk, hogy mindhova jusson.
- Egy formakenyér, őzgerinc vagy kuglóf formát kikenünk vajjal. A gyümölcskenyér tésztáját beleöntjük, majd a tetejét elsimítjuk.
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
- A gyümölcskenyeret 70-80 percig, tűpróbáig sütjük.
- Megvárjuk míg kihűl, majd megszórjuk porcukorral és már szeletelhetjük is.
- Ha ünnepi asztalra kerül, díszítsük szebben. Olvasszunk fel vízgőz felett egy tábla fehér csokoládét, és csurgassuk meg a kihűlt gyümölcskenyér tetejét. Díszítsük magvakkal, aszalt, kandírozott gyümölccsökkel.