Gyors eperlekvár
Ez az eperlekvár szupergyorsan, kb. 30 perc alatt elkészül. Az eper percek alatt összeesik, szóval nincs szükség órákra az lekvárfőzéshez, főleg ha csak kisebb adagot, néhány kilót készítünk. Amire még nincs szükség a tökéletes eperlekvárhoz, az a sok cukor. Van aki kiló cukrokat tesz az eperlekvárba, sőt, bármilyen lekvárba, de szerintem ez nagy hiba. A lekvárok pont úgy finomak, hogy a gyümölcs ízét érezzük, mikor esszük, és nem a cukorét. Ez persze ízlés kérdése, én csak annyi cukrot tettem bele, ami pont elég ahhoz, hogy a gyümölcs ne legyen savanykás, ez 2 kg epernél 20 dkg cukrot jelent.
Hozzávalók
5 kisebb üveghez
- 2 kg friss eper
- 20 dkg cukor
- 1 tasak Dzsemfix 2:1
Gyors eperlekvár készítése
- Az üvegeket alaposan kimosom. Én 2 kg eperhez 5 db kis üveget használtam. Majd sütőben 160 fokon 15 perig sütöm őket, hogy sterilizáljam (a fedelekkel együtt). Egy tepsire helyezem őket, engedek alájuk egy ujjnyi vizet, majd hideg sütőbe tolom őket, és miután felmelegedett a sütő 160 fokra, onnantól kezdve negyed óráig sütöm.
- Az epret alaposan megmosom, kicsumázom és ha nagyobbak a szemek, akkor kettévágom őket.
- Bedobom egy lábosba és hozzáadom a cukrot, elkeverem.
- Közepes lángon elkezdem főzni az epret, ha már levet engedett és forr, akkor lejjebb veszem alatta a lángot, és 10 percig főzöm. Ha kisebbek az eperszemek, 10 percnél kevesebb is elég neki, hogy megpuhuljon. A habot a tetejéről kiskanállal leszedhetjük.
- Ha letelt a 10 perc egy krumplinyomóval, vagy botmixerrel kicsit összetöröm az epreket, ez akár ki is maradhat, ha nagyobb eperdarabokat szeretnénk a lekvárban.
- Egy merőkanállal kiveszek egy kevés lekvárt, hozzáadok egy tasak dzsemfixet, és hozzákeverem a lekvárhoz. Egy tasak elvileg 1250 g gyümölcshöz elegendő, de ha csak egy tasakkal teszünk 2 kg eperhez, akkor szerintem tökéletes enyhén folyós lekvárt kapunk, ha keményebbre szeretnénk, használjunk 1,5-2 tasakkal.
- A dzsemfix-szel, vagy pektinnel az eperlekvárt még 5 percig rotyogtatom, majd félrehúzom a lábost, és a lekvárt a még meleg üvegekbe szedem egy merőkanállal.
- Az üvegeket szinte teljesen tele töltjük, a tetejét erősen rácsavarjuk, és minimum 5 percre fejre fordítjuk őket.
- Hagyjuk őket lassan, szobahőmérsékleten kihűlni, ha teljesen kihűlt, már fogyasztható is, hűvös helyen nagyon sokáig eláll.
A lekvár sűrítéséhez használhatunk pektint is, ami egy teljesen természetes, növényi anyag, és egyébként is megtalálható a gyümölcsökben kisebb mennyiségben.