Formatartó vaníliás keksz – Kekszpecsét

Formatartó vaníliás keksz – Kekszpecsét

Ahhoz, hogy gyönyörű pecsétes kekszeket készítsünk, nincs másra szükségünk, csak egy jó formatartó kekszreceptre, valamint legalább egy süti vagy kekszpecsétre. Fontos, hogy a kekszünk a sütőbe ne emelkedjen meg, mert akkor a belepecsételt minta eltűnik, bár a keksz úgy is nagyon finom, de a különlegessége elveszik.

Süti vagy kekszpecsétet pedig már elég sok helyen lehet kapni, keressétek webáruházakban! Lehet kapni belőle mintásat, smileyt, karácsonyit, vagy különálló betűket, amivel egyedi feliratokat készíthetünk.

Köszönet a receptért Nigellának, akinek a keksze végre nem folyik szét és megőrzi a mintát is.

Íme a formatartó keksz receptje kb. 50 darab kekszhez:

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • fél kávéskanál sütőpor
  • 17 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 2 közepes tojás
  • 22 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat, vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai

Elkészítés:

  1. A lisztet mérjük ki és keverjük hozzá a sót és a sütőport, majd tegyük félre.
  2. A puha vajat keverjük habosra a porcukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliát. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a lisztes keveréket. Egy nagyon lágy tésztát kapunk, de hűtés után keményedik.
  3. Osszuk ketté a tésztát és tegyük folpackba csavarva a hűtőbe legalább egy órára. De nyugodtan hagyhatjuk 1-2 napig is a hűtőben a tésztát, vagy készítsük el most a felét és egy-két nap múlva a másik adagot.
  4. Ha a tészta lehűlt, lisztezett deszkán, vagy rögtön egy sütőpapíron nyújtsuk 3-4 mm-esre. Szaggassuk ki kör alakú szaggatóval. Nekem a pecséthez járt hozzá való szaggató is, de ha esetleg ilyen nincs, használjunk pogácsaszaggatót, vagy egy megfelelő méretű poharat.
  5. Ha kiszaggattuk a tésztát, nyomjuk rá erősen a pecsétet, hogy jól látszódjon a minta. A kekszeket nyugodtan tegyük egymáshoz közel a sütőpapíron, mert ezek a kekszek nem emelkednek meg nagyon sütés közben.
  6. Toljuk a kekszeket 180 fokos előmelegített sütőbe, és süssük őket 10 percig. Nézzünk rá 8 percnél, mert ha a széle és az alja már enyhén barnul, vegyük is ki.
  7. Várjunk néhány percet míg hűlnek, majd fel is szedhetjük őket. Fém dobozban sokáig elállnak.

kekszpecsétes keksz



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük