Epres tiramisu (csatos üvegben)
Ez az epres tiramisu pont olyan finom, mint az eredeti, csak eperszezon idején érdemes feldobni egy kis gyümölccsel is. Máshogy tálaltam, mint általában a tiramisut szokás. Így, hogy csatos üvegben készült, magunkkal vihetjük akár a munkába is.
Epres tiramisu recept
Hozzávalók 4 db kisebb üveghez
- 100 g babapiskóta
- 1 adag hosszúkávé
- 1 tk cukor a kávéhoz
- 0,5 dl tej a kávéhoz
- 250 g mascarpone
- 2 ek cukor
- 2 tojás
- holland kakaópor
- egy kevés rum, kb. 1 teáskanálnyi
- néhány szem eper (ez akár el is hagyható)
Az epres tiramisu összeállítása
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük.
- A sárgáját kikeverjük a cukorral, majd ha már kivilágosodott, hozzáadjuk a mascarponét. Simára keverjük.
- Hozzáadjuk a sárgájás-mascarponés keverékhez a rumot. Majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét. A krém el is készült.
- Az epret megmossuk, kicsumázzuk, majd szeletekre vágjuk. 2 eperszemet csak félbe vágjunk, hagyjuk meg díszítésnek.
- A kávét főzzük meg, és keverjük el a tejjel, cukorral.
- Vegyük elő a 4 db kis csatos üvegünket, kis tálkákban is összeállítható az epres tiramisu, ha nincs üvegünk.
- A babapiskótát törjük ketté, mártsuk a kávéba, és tegyük az üveg aljára.
- Erre jöhet egy adag krém, kb. 2 evőkanálnyi. Majd szórjuk meg kakaóval.
- A kakaó tetején rendezzünk el néhány szelet epret.
- Majd jöhet egy újabb réteg piskóta, krém, kakaó.
- A tetejét díszítsük egy félbevágott eperrel.
- Tegyük az epres tiramisut a hűtőbe 1-2 órára, vagy akár egy egész éjszakára, és reggel csak kikapjuk, és vihetjük is magunkkal a munkába.
Megjegyzés: mindig friss tojást használjunk, mert ezt a sütit nem hőkezeljük, így gyakorlatilag a tojásokat nyersen esszük.