Diótorta

Diótorta

Ez a diótorta recept Rita konyhájából származik. Szuper recept, én minden évben megsütöm egyszer anyu szülinapjára. Rengeteg dió van benne, egy igazi ünnepi desszert, viszont nem nehéz az elkészítése, a díszítéssel sem kell sokat vesződnünk, úgyhogy kezdő háziasszonyoknak is ajánlom.

Hozzávalók a diótortához

A piskótához

  • 6 tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 4 dkg darált dió
  • 11 dkg finomliszt
  • 1 ek rum
  • 1 kávéskanál sütőpor

A krémhez, díszítéshez

  • 6 dkg finomliszt
  • 4 dl tej
  • 12 dkg porcukor
  • 20 dkg puha vaj
  • 1 ek rum
  • 20 dkg darált dió
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 6 egész szem dió a díszítéshez

Diótorta recept

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját fehérre keverjük a cukorral.
  2. diótorta

  3. A tojások fehérjét is kemény habbá verjük.
  4. A diót ledaráljuk, majd összekeverjük a liszttel, sütőporral.
  5. A tojások sárgájához adjuk hozzá a lisztes keveréket és a rumot, majd keverjük el.
  6. Majd hozzáforgatjuk a tojásfehérjét is a tésztához, óvatosan, nehogy összetörjön.
  7. diótorta

  8. Egy 23 cm-es kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd a piskótatésztát a formába simítjuk, és 20 percig 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük.
  9. Tipp: A piskótát megsüthetjük előző este, konyharuhába, sütőpapírba csomagolva friss marad másnapig.

    diótorta

  10. A diótorta krémjéhez elkészítjük a főzött krémet. A tejet simára keverjük a liszttel és alacsony lángon sűrűre, puding szerűre főzzük.
  11. diótorta

  12. A krémet kihűtjük, addig habosra keverjük a puha! vajat a cukorral és a rummal.
  13. diótorta

  14. A kihűlt főzött krémhez keverjük hozzá a vajas keveréket és a darált diót. A darált dióból hagyjunk meg egy keveset, kb 5 evőkanálnyit a díszítéshez.
  15. A piskótát vágjuk 3 részre éles késsel, kenjük meg a rétegeket a krémmel. 3 részre osszuk a krémet. 2 adag kerül a lapok közé, egyet pedig a díszítéshez fogunk használni.

A diótorta díszítése

  1. A torta külsejét vékonyan egy spatulával vagy kanállal kenjük meg a krémmel.
  2. A torta oldalára használjuk fel a félretett darált diót. Tegyünk a tenyerünkbe egy keveset és nyomjuk a torta oldalára.
  3. A torta tetejére a megmaradt krémből nyomjunk habzsákból, csillag alakú csővel kis halmokat.
  4. Az egész diószemeket vágjuk félbe, majd díszítsük vele a torta tetejét ízlés szerint.
  5. Ha maradt még a darált dióból, szórjuk meg a torta tetejét is egy kevéssel.
  6. A diótortát tegyük hűtőbe néhány órára fogyasztás előtt.
    diótorta


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük