Diótorta

Ez a diótorta recept Rita konyhájából származik. Szuper recept, én minden évben megsütöm egyszer anyu szülinapjára. Rengeteg dió van benne, egy igazi ünnepi desszert, viszont nem nehéz az elkészítése, a díszítéssel sem kell sokat vesződnünk, úgyhogy kezdő háziasszonyoknak is ajánlom.
Hozzávalók a diótortához
A piskótához
- 6 tojás
- 12 dkg porcukor
- 4 dkg darált dió
- 11 dkg finomliszt
- 1 ek rum
- 1 kávéskanál sütőpor
A krémhez, díszítéshez
- 6 dkg finomliszt
- 4 dl tej
- 12 dkg porcukor
- 20 dkg puha vaj
- 1 ek rum
- 20 dkg darált dió
- 2 cs. vaníliás cukor
- 6 egész szem dió a díszítéshez
Diótorta recept
- A tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját fehérre keverjük a cukorral.
- A tojások fehérjét is kemény habbá verjük.
- A diót ledaráljuk, majd összekeverjük a liszttel, sütőporral.
- A tojások sárgájához adjuk hozzá a lisztes keveréket és a rumot, majd keverjük el.
- Majd hozzáforgatjuk a tojásfehérjét is a tésztához, óvatosan, nehogy összetörjön.
- Egy 23 cm-es kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd a piskótatésztát a formába simítjuk, és 20 percig 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük.
- A diótorta krémjéhez elkészítjük a főzött krémet. A tejet simára keverjük a liszttel és alacsony lángon sűrűre, puding szerűre főzzük.
- A krémet kihűtjük, addig habosra keverjük a puha! vajat a cukorral és a rummal.
- A kihűlt főzött krémhez keverjük hozzá a vajas keveréket és a darált diót. A darált dióból hagyjunk meg egy keveset, kb 5 evőkanálnyit a díszítéshez.
- A piskótát vágjuk 3 részre éles késsel, kenjük meg a rétegeket a krémmel. 3 részre osszuk a krémet. 2 adag kerül a lapok közé, egyet pedig a díszítéshez fogunk használni.
Tipp: A piskótát megsüthetjük előző este, konyharuhába, sütőpapírba csomagolva friss marad másnapig.
A diótorta díszítése
- A torta külsejét vékonyan egy spatulával vagy kanállal kenjük meg a krémmel.
- A torta oldalára használjuk fel a félretett darált diót. Tegyünk a tenyerünkbe egy keveset és nyomjuk a torta oldalára.
- A torta tetejére a megmaradt krémből nyomjunk habzsákból, csillag alakú csővel kis halmokat.
- Az egész diószemeket vágjuk félbe, majd díszítsük vele a torta tetejét ízlés szerint.
- Ha maradt még a darált dióból, szórjuk meg a torta tetejét is egy kevéssel.
- A diótortát tegyük hűtőbe néhány órára fogyasztás előtt.