Créme Brulée

Créme Brulée

Ha azt halljuk, hogy francia desszert, akkor talán legelőször mindenkinek a créme brulée jut az eszébe.Ez az égetett krém valójában egy vaníliás pudingszerű desszert, amelynek különlegességét a tetején lévő karamellburok adja.

Nagyon egyszerűen elkészíthető, nyugodtan vágjunk bele otthon is. Viszont mielőtt hozzálátnánk mindenképp szerezzünk be egy karamellizáló pisztolyt.

Hozzávalók a créme brulée-hez:

5 személyre

  • 5 tojássárgája
  • 100 g porcukor
  • 5 dl habtejszín (30 %-os)
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 6 ek. kristálycukor a karamellizáláshoz

Créme Brulée elkészítése:

  1. A tejszínt kimérjük, feltesszük főni, a vaníliarudat kettévágjuk, kikaparjuk a magjait, és hozzáadjuk a tejszínhez.
  2. creme brulee

  3. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét félretesszük, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, és azzal fehéredésig keverjük.
  4. creme brulee

  5. A tejszínt forrásig hevítjük, majd félrehúzzuk, és hagyjuk langyosra hűlni.
  6. Ha a tejszín kihűlt, átszűrjük, hogy ne maradjanak benne nagyobb vaníliadarabok, és a tojássárgájás-cukros krémhez keverjük.
  7. A sütőt előmelegítjük 100°-ra
  8. A tepsit egy ujjnyi vízzel felengedjük, majd beleállítunk 5 nagyobb (11 cm átmérőjű) créme brulée formát. A kerámia formákat 3/4-ig töltjük a vaníliás krémmel, és a sütőben 60 percig sütjük. Akkor jó, ha a krém már nem folyós, hanem pudingszerűre szilárdult.
  9. creme brulee

  10. A créme bruléet hagyjuk kihűlni, majd a krém tetejét megszórjuk egy ek. kristálycukorral, és karamellréteget sütünk a krém tetejére karamellizáló pisztollyal.

Eredeti creme brulee recept francia nyelven >>



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük