Créme Brulée
Ha azt halljuk, hogy francia desszert, akkor talán legelőször mindenkinek a créme brulée jut az eszébe.Ez az égetett krém valójában egy vaníliás pudingszerű desszert, amelynek különlegességét a tetején lévő karamellburok adja.
Nagyon egyszerűen elkészíthető, nyugodtan vágjunk bele otthon is. Viszont mielőtt hozzálátnánk mindenképp szerezzünk be egy karamellizáló pisztolyt.
Hozzávalók a créme brulée-hez:
5 személyre
- 5 tojássárgája
- 100 g porcukor
- 5 dl habtejszín (30 %-os)
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 6 ek. kristálycukor a karamellizáláshoz
Créme Brulée elkészítése:
- A tejszínt kimérjük, feltesszük főni, a vaníliarudat kettévágjuk, kikaparjuk a magjait, és hozzáadjuk a tejszínhez.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét félretesszük, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, és azzal fehéredésig keverjük.
- A tejszínt forrásig hevítjük, majd félrehúzzuk, és hagyjuk langyosra hűlni.
- Ha a tejszín kihűlt, átszűrjük, hogy ne maradjanak benne nagyobb vaníliadarabok, és a tojássárgájás-cukros krémhez keverjük.
- A sütőt előmelegítjük 100°-ra
- A tepsit egy ujjnyi vízzel felengedjük, majd beleállítunk 5 nagyobb (11 cm átmérőjű) créme brulée formát. A kerámia formákat 3/4-ig töltjük a vaníliás krémmel, és a sütőben 60 percig sütjük. Akkor jó, ha a krém már nem folyós, hanem pudingszerűre szilárdult.
- A créme bruléet hagyjuk kihűlni, majd a krém tetejét megszórjuk egy ek. kristálycukorral, és karamellréteget sütünk a krém tetejére karamellizáló pisztollyal.
Eredeti creme brulee recept francia nyelven >>