Cantucci – az olasz mandulás keksz
Ha szeretsz a kávé, tea mellé néhány kekszet is megenni, akkor te cantucci rajongó vagy! Ez a száraz, mandulás-marcipános ízű olasz keksz tökéletes a reggeli kávé mellé vagy a délutáni, esti teához. És gasztroajándéknak sem utolsó.
Hozzávalók 2 rúdhoz:
240 g liszt
120 g cukor
1 kiskanál sütőpor
2 tojás
2 evőkanál Amaretto, mandulalikőr (érdemes beszerezni, mert kávéba, más sütiben is nagyon finom)
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
Később adjuk hozzá:
100 g egész mandula a héjával együtt
egy marék aszalt meggy vagy vörösáfonya (elhagyható)
A cantucci elkészítése:
- Robotgéppel vagy kézzel keverjük össze a tészta hozzávalóit. Egy ragacsos tésztát kapunk.
- Adjuk hozzá a tésztához az egész mandulát és a meggyet, majd oszlassuk el jól a tésztában.
- Készítsünk elő egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsit.
- A tésztát osszuk ketté, formáljunk belőle 2 kisebb vagy egy nagyobb, hosszú hengert. A tetejét kicsit lapogassuk meg, hogy ne legyen olyan magas.
- 180 fokos előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük meg a rudakat.
- Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk fel kb 1-1,5 cm-es szeletekre.
- A szeleteket tegyük vissza a tepsire, majd vegyük le a sütőt 140 fokra és süssük őket kb. 40 percig, míg kiszáradnak és egy kis színt is kapnak. Ezért is hívják ezeket a kekszeket biscottinak is, kétszersültnek, egyszer sütjük, majd szárítjuk.
- A cantucci fém dobozban sokáig eláll. Együk kávé, tea mellé vagy mártogassuk. 🙂