Anyu szalagos fánkja

Isteni finom, puha és könnyű szalagos fánk recept. Nem csak farsangra! Nálunk a fánk az egyik kedvenc vasárnapi desszert.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 5 tojássárgája
- 6 dkg olvasztott vaj
- 1 csipet só
- olaj a sütéshez
- porcukor
- házi lekvár
A szalagos fánk elkészítése
- A lisztet egy mély tálba szitáljuk.
- A tejet meglangyosítjuk, hozzámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk.
- A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a tojásokat, a vajat, a sót és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Gyúrjuk míg össze nem áll.
- Én ekkor átteszem a kenyérsütőgép üstjébe és a dagasztóprogrammal 15 percig dagasztom, de kézzel is megdagaszthatjuk.
Ezután letakarva langyos helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük. - Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát kb. 1 ujjnyi vastagra, egy pohárral, vagy egy 5-6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat.
- A maradék tésztát és újranyújtjuk és kiszaggatjuk.
- A fánkokat a deszkán letakarva 20 percig pihentetjük, kelesztjük.
- Olajat melegítünk egy mélyebb serpenyőben, lábosban.
- A fánkok közepét az ujjunkkal benyomjuk és a közepesen forró olajba tesszük. Lefedjük fedővel a fánkokat és 2-3 percig sütjük.
- Levesszük a fedőt és a másik oldalukat is megsütjük 1-2 perc alatt, ezt már fedő nélkül.
- Papírtörlőre szedjük a szalagos fánkokat.
- Porcukorral, házi lekvárral tálaljuk.