Anyu szalagos fánkja

Anyu szalagos fánkja

Isteni finom, puha és könnyű szalagos fánk recept. Nem csak farsangra! Nálunk a fánk az egyik kedvenc vasárnapi desszert.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez
  • porcukor
  • házi lekvár

A szalagos fánk elkészítése

  1. A lisztet egy mély tálba szitáljuk.
  2. A tejet meglangyosítjuk, hozzámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk.
  3. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a tojásokat, a vajat, a sót és még annyi tejet, hogy lágy tésztát kapjunk. Gyúrjuk míg össze nem áll.
  4. szalagos fánk

  5. Én ekkor átteszem a kenyérsütőgép üstjébe és a dagasztóprogrammal 15 percig dagasztom, de kézzel is megdagaszthatjuk.
    Ezután letakarva langyos helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  6. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát kb. 1 ujjnyi vastagra, egy pohárral, vagy egy 5-6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat.
  7. szalagos fánk

  8. A maradék tésztát és újranyújtjuk és kiszaggatjuk.
  9. A fánkokat a deszkán letakarva 20 percig pihentetjük, kelesztjük.
  10. szalagos fánk

  11. Olajat melegítünk egy mélyebb serpenyőben, lábosban.
  12. A fánkok közepét az ujjunkkal benyomjuk és a közepesen forró olajba tesszük. Lefedjük fedővel a fánkokat és 2-3 percig sütjük.
  13. Levesszük a fedőt és a másik oldalukat is megsütjük 1-2 perc alatt, ezt már fedő nélkül.
  14. szalagos fánk

  15. Papírtörlőre szedjük a szalagos fánkokat.
  16. Porcukorral, házi lekvárral tálaljuk.
  17. szalagos fánk



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük